Background
Thumbnail
Icon

Gyakran ismételt kérdések

A hálózati engedélyes minden esetben hozzájárul a beruházáshoz? A hálózati- és építési engedélyezésnél érhetik „meglepetések” a beruházót?

A kiserőmű telepítését alapos tervezői munka kell, hogy megelőzze. A beruházásnak számtalan akadálya lehet mind hatósági, mind hálózati oldalon. Jellemzően amennyiben pl. nem régészeti lelőhelyen kívánunk telepíteni, az építési engedélyezés eredményesen lefolytatható. Az építési engedélyezés előtt viszont érdemes a hálózati ügyintézést lefolytatnunk, tekintettel az ilyen beruházások számára. A hálózati engedélyes felé egy ú.n. igénybejelentés nyújtandó be, mely alapján „igényt tartunk a hálózati helyre”, engedélyt kérünk a közcélú hálózat használatára, villamos energia betáplálására. Ilyen igénybejelentés után a hálózati engedélyes minden esetben megvizsgálja az adott ingatlan esetén érvényes hálózati viszonyokat (középfeszültségű hálózat távolsága, stb.), valamint azt, hogy alállomási szinten engedélyezhető-e a rendszer létesítése. A hálózati engedélyes megadja a műszaki feltételeket, mellyel a rendszer telepíthető, amennyiben ezek a feltételek a beruházó számára elfogadhatóak, a hálózati ügyintézés szintén eredményesen lefolytatható.

Hány évig üzemel egy ilyen rendszer?

A kiserőmű hozzávetőlegesen 30 évig működik üzembiztosan és gazdaságosan. A gyártók jellemzően 25 éves időszakra vonatkozóan vállalják, hogy a napelem modulok a névleges teljesítményük legalább 80 %-ának megfelelő teljesítménnyel fognak működni. A napelem modulok teljesítménye 30 év után egyre nagyobb ütemmel csökken. Az inverterek a 30 éves üzemeltetési időszakban, hozzávetőlegesen az időszak felénél (15 év) egy „nagyszervizt” igényelnek, melynek a költsége legalább a teljes beruházási költség 10 %-ának felel meg. A rendszer élettartama jelentős mértékben függ a beépített alkatrészek minőségétől és a szakszerű kivitelezéstől, valamint a megfelelő üzemeltetéstől.

Mekkora területet igényel a beruházás? Mennyi idő alatt tervezhető meg és kivitelezhető egy ilyen rendszer?

Egy 500 kW teljesítményű rendszer hozzávetőlegesen 1 ha területet igényel, amennyiben földterületre történik a telepítés. Amennyiben megfelelő tetőfelület rendelkezésre áll, 1 kW egységnyi teljesítmény hozzávetőlegesen 7 m2 tetőfelületen helyezhető el. A tervezési munkák 2-6 hónap alatt elvégezhetők, a kivitelezés időigénye, amennyiben minden feltétel adott (engedélyek, jóváhagyások, megfelelő finanszírozás, munkavégzésre alkalmas időjárás), kevesebb, mint 30 nap is lehet.

Mennyibe kerül egy 500 kW teljesítményű rendszer? Milyen megtérülési idővel lehet kalkulálni?

A napelemes rendszerek fajlagos (1 kW teljesítményre vetített) ára a méret növekedésével csökken. Ez főként ipari csarnokok (trapézlemez, szendvicspanel tetőfedés) esetében követhető nyomon egyértelműen. Földterületre telepítés esetén az egyébként fajlagosan alacsony árat növelik az egyéb tételek árai: kerítés, biztonságtechnika, saját transzformátor, földre telepített tartószerkezet. A rendszerek ára az elmúlt években jelentősen csökkent, így egy 500-600 kW teljesítményű rendszer esetében az 1 kW teljesítményre vetített ár jellemzően nagyságrendileg nem haladja meg a 250.000 Ft-ot. Pontos ár a helyszíntől és a műszaki tartalomtól függően változik. A
beruházási díj mellett járulékos költségek továbbá a tervezési díjak, a terület művelési ágból való kivonásának díjai, hitelszerződésekhez kapcsolódó díjak, stb., melyek 2.000.000-7.000.000 Ft összeget érhetnek el, projekttől függően. Így a megtérülési idő KÁT / METÁR-KÁT rendszerben történő üzemeltetés esetén 6,5-8 év.

Milyen hozamra számíthat a beruházó egy 500 kW teljesítményű napelemes rendszer esetében?

A napelemes rendszer hozama sok egyéb tényező mellett főként a telepítés helyszínétől és a napelem modulok tájolásától függ. Az 500 kW teljesítményű rendszerek jelentős része földterületre kerül telepítésre, ahol a tervezők minden esetben ideális tájolásra törekednek. Ideális tájolás esetén 1 kW teljesítményre vetítve átlagosan 1150-1200 kWh éves hozam tervezhető. 500 kW inverter teljesítményhez 530-600 kW napelem teljesítmény is telepíthető, így egy ekkora rendszer hozama nagyságrendileg 550.00-700.000 kWh/év. A hozam megfelelő üzemeltetéssel és a menetközbeni esetleges hibák minél hamarabbi kiszűrésével (AEG IMM rendszer) és javításával hosszútávon biztosítható.