Background
Thumbnail
Icon

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség napelem és napkollektor között?

A napelem nem napkollektor.  A napelemek elektromos áramot állítanak elő a Nap fényenergiáját hasznosítva. A napkollektorok a napfény hőenergiáját használják, és meleg vizet biztosítanak felhasználók számára.

Hogy működik a napelemes rendszer?

A hálózatra termelő napelemek, melyek az áramot az ingatlan áramigényén felül, vagy amikor nem használja az épület egy átalakító eszközön és egy mérőórán keresztül a hálózatra továbbítják. Borús időben vagy éjszak a szükséges elektromosságot a korábban megtermelt mennyiségből a hálózatból veszi vissza az ingatlan, szaldós elszámolás keretében.

Hogy működik az ad-vesz elszámolás?

Éves szaldós elszámolás keretében az áramszolgáltató leolvassa az ad-vesz mérőóra állását és ha az ingatlan többet fogyasztott, mint amit feltermelt, akkor a különbözetet kell csak megfizetnie a tulajdonosnak. Amennyiben többet termel fel, mint amennyit elfogyasztott, úgy nem keletkezik fizetési kötelezettsége.

Van-e állami támogatás jelenleg a napelemes rendszerekre?

Jelenleg a lakosság számára felhasználható támogatás az MFB által kezelt 0%-os kamatú lakosság számára kínált energetikai korszerűsítésre fordítható hitel termék, amely csak nevében hitel.

Milyen elemekből épül fel a rendszer műszaki tartalma?

A napelemes rendszer, napelemekből, tartószerkezetből, inverterből, egyenáram és váltóáram kábelekből, túlfeszültség levezetőkből, opcionálisan monitoring rendszerből és az ad-vesz mérőórából áll.

Mennyi idő alatt valósulhat meg a rendszer?

A fizikai megvalósulás rendszermérettől függően átlagosan 1 munkanap alatt történik. Az áramszolgáltatói ügyintézés hosszadalmasabb átlagosan 3-4 hét.

Mit tartalmaz az ajánlatunk?

Az ajánlatunk az ügyfeleinkkel történt előzetes egyeztetés alapján készül, amely a napelemes rendszer eszközeire a kivitelezésre és az áramszolgáltatói ügyintézésre vonatkozik, így egy kulcsrakész napelemes rendszert biztosítunk otthonának.

Az áramszolgáltatói engedélyeztetést is vállaljuk-e?

A rendszereinkhez az áramszolgáltatói ügyintézést is elvégezzük, hogy szakmai kérdések tekintetében ne kelljen közvetítenie közöttünk és a szolgáltató között.

Az ajánlatban megadott összegen kívül milyen költségekkel kell számolni?

Az ajánlatunk nem tartalmazza azokat a költségeket, amelyeket az áramszolgáltatónak kell megfizetni, amennyiben ez esedékes. Az ilyen típusú esetlegesen felmerülő költségekről tájékoztatást ad az ügyben jártas projektmenedzser kollégánk.

A 0%-os hitelt ki intézi, mik a teendők, milyen költségei vannak?

A 0%-os lakossági hitelt ügyfeleink, közvetítők vagy a cégünk is vállalja. Ez a kapcsolatfelvétel során megbeszéljük ügyfeleinkkel.

Mi a különbség a mono- és a polikristályos modul között? Hazánkban melyiket érdemes alkalmazni?

Polikristályos és monokristályos. A monokristályos napelemek a közvetlen fényt hatékonyabban hasznosítják, viszont a szórt fényt kevésbé tudják kezelni, szemben a polikristályos napelemekkel. Ennek ellenére Közép-Európa területén nincs szignifikáns különbség az energia hozamok tekintetében.

Árnyékos tetőfelületre is érdemes napelemes rendszert telepíteni?

Árnyékos felületre nem érdemes napelemet telepíteni, ugyanakkor a nem közvetlen napfényből is tudnak minimális elektromos áramot előállítani, de ez így nem gazdaságos. A minimális árnyékjelenségek kiküszöbölésére optimalizáló eszköz felszerelésével vagy a gondos felméréssel és tervezéssel lehet felkészülni.

A napelemes rendszer milyen karbantartást igényel?

A napelemes rendszer minimális jól tervezhető időszakos karbantartás igényel. 4-5 évente szakemberrel érdemes a rendszert átnézetni. Az inverter állapotát megvizsgálni, a tartószerkezet és kábelek épségét.