Background
Thumbnail
Icon

116 éve megújuló energia

Lezárult egy fejezet a Gibárti vízerőmű történetében

 

Idén augusztus elsején leállították egy időre az erőművet, hogy az 1903 óta kisebb felújítássokkal működő turbinákat és generátorokat lecseréljék egy mai modernebb technológiára.

Ennek apropóján látogattunk el az Gibártra, hogy utoljára megnézhessük munka közben a 116 éves berendezéseket.

Az erőműben 2 Francis-turbinát hajtott meg a Hernád folyó felduzzasztott vize, amelyek az egykori Ganz gyárban készült generátorokat működtették. Az erőmű névleges teljesítménye 500 kW, amelyet a termelés 1903-as megkezdésétől leállításának napjáig képes volt előállítani.

Mitől különleges az erőmű?

A 19. század utolsó éveiben fogalmazódott meg az igény báró Harkányi János részéről,- aki a Tisza István nevéhez fűződő kormány kereskedelmi minisztere volt,- hogy birtokait modernizálja. Ezt nem a korra jellemző gőzgépes megoldással kívánta elérni, hanem az akkor még csak néhány évtizedes technológiára támaszkodva a villamosenergia segítségével. Így kezdte meg 1903-ban hazánkban második vízerőműveként a termelést.

Magyar mérnökök a világ elitjében

 

Az akkoriban a világ élvonalához tartozó berendezések működési elveit magyar mérnökök Bláthy, Zipernowszky, Déri dolgozták ki meghatározva az iparág alapjait. A tervezés során olyan szigetelési feladatokat is meg kellett oldani, amihez ma műanyagot használnak, de akkor még nem állt rendelkezésre, fel sem találták azt.

"Nem tervezett elavulás"

 

A berendezés működésével kapcsolatos elvárások is mások voltak. Manapság a tervezett elavulás révén a beruházás pénzügyi, műszaki tervezhetősége az egyik fő szempont. Minél kisebb befektetéssel a lehető legnagyobb eredmény elérése a cél, amely a tervezőmérnökök számára kijelöli a mozgásteret.

A korabeli elvárás a pontos, megbízható, hosszú távú működés volt. Ezért anyaghasználatban méretezésben is más tervezési szempontok mentén dolgozhattak a mérnökök. Jó példa erre a generátorokban lévő szénkefék mérete. Ezek 2 cm vastag anyagból készültek és a 116 év alatt mindösszesen 2 mm-t koptak.

Praktikus és szép

 

Az erőmű egyszerre látta el a termelési, átalakítási és szabályozási feladatokat. Abban az időben még nem volt kiépített országos villamosenergia hálózat.  Gyakorlatilag az első megújuló energiás szigetüzemű rendszerek közé tartozott az országban.

A villamos berendezéseken túl az erőmű épülete is a korra jellemző stílusjegyeket hordoz a boltíves rekeszes ablakokkal, -amelynek nyitószerkezete is egyedinek számít a Pick Ede által szabadalmaztatott eszköz révén- az épület külső sarkain látható stukkókkal együtt.

Váltani kell

 

A szakemberek véleménye alapján, az ipartörténeti szempontból is kuriózumnak számító technika, amely túlélte a második világháború pusztításait is és több rekordot megdöntő áradást, még néhány évtizeden keresztül továbbra is képes lett volna a működésre.  A jelenlegi üzemeltető Alteo Nyrt. elképzelései alapján a termelés növelése, -mint fontos szempont,- a cél, hogy hozzájáruljanak a megnövekedett villamosenergia szükséglet kielégítéséhez, amelyet csak új generátorok, turbinák beépítésével tudnak gazdaságosan megvalósítani.

Köszönjük

 

A kiemelt eszközök, információink szerint az erőmű területén lesznek kiállítva, tisztelegve a 20. század elejének magyar mérnöki tudása előtt.

Köszönjük a lehetőséget:

Kozák Csabának, Alteo Nyrt.

Filyó Imrének, Szonár Energetika.

Megosztás