Background
Thumbnail
Icon

A globális anyagellátás akadozásának hatása a napelemes rendszerekre

 

A globális anyagellátás akadozásának hatása a napelemes rendszerekre

Az energiaárak brutális növekedése mindenkit érint, hiszen modern civilizációnk összeomlana elektromos áram nélkül. Bármennyire igyekszik is takarékoskodni az ember, mindennapi életünkhöz számtalan olyan eszközre van szükségünk, amely áram nélkül használhatatlanná válna. Éppen ezért nem az a kérdés, hogyan lehet árammentes életet felépíteni magunknak, hanem az, hogyan lehet elérni az energiafüggetlenséget, valamint biztosítani a folyamatos és megfizethető áramellátást jelenlegi életszínvonalunk fenntartásához. A napenergia minél szélesebb körű felhasználása lehet az egyik válasz erre a kérdésre, ám a világban jelenleg zajló folyamatok nem könnyítik meg az átállást.

   

Globális chiphiány

Sokan azt gondolják, hogy a chiphiány csak az autógyártást érinti, mert az szerepel a legtöbbet a hírekben, a valóságban azonban szinte az összes iparágra kihat valamilyen módon, hiszen a modern társadalmak jelentős mértékben függnek az elektronikától. Chipek nélkül nincsenek telefonok, számítógépek, televíziók vagy mosógépek, de a bankszektortól kezdve az egészségügyig más területeket is érint a probléma, és ez alól a napelemes rendszerekre épülő iparág sem kivétel. A napelemek által termelt egyenáram ugyanis nem használható fel közvetlenül, hiszen a háztartási berendezések és gépek – vagy azok adapterei – váltóárammal működnek. A napelemes rendszerekbe tehát kell egy inverter nevű eszköz, amely az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja át. Márpedig chip nélkül nincsen inverter – következésképpen használható napelemes rendszer sem.

   

A chiphiány kialakulásának okai

Bár a chiphiányt a koronavírus-járvány miatti lezárásokkal szokták összefüggésbe hozni, a probléma ennél összetettebb. Tény, hogy a pandémia miatt számos chipgyártó üzemben leállt a termelés, valamint az autók iránti kereslet is visszaesett, a nagy gyártok pedig nem tartották indokoltnak az addigi mennyiség további produkálását. A home office-ba és karanténba kényszerült tömegek miatt azonban megnőtt a játékkonzolok, okostelefonok, tabletek és laptopok iránti kereslet, a kínálat pedig a mai napig nem tudta ezt utolérni. Mindezt tetézte, hogy az amerikai kormány szankciókat vezetett be Kína legnagyobb chipgyártójával szemben, valamint jelentősen megdrágult a chipek gyártásához szükséges nyersanyagok ára is.

 

További nehézségek

A chiphiány mellett a gázárak elszállása és az orosz-ukrán háború is nehezíti a napelemes rendszerek kiépítését, a tartószerkezetekhez ugyanis acélra van szükség. Az ukrajnai Azovsztal acélműnek több évre előre le voltak kötve a kapacitásai, a gyár azonban gyakorlatilag megsemmisült. Más európai üzemek pedig a brutálisan elszállt gázárak miatt álltak le, így a napelemek tartószerkezetéhez szükséges acél beszerzése egyre nehezebb és költségesebb feladat.

A PV Napenergia korszerű megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében, lakossági fogyasztók, önkormányzatok és nagyvállalatok számára egyaránt. PV Napenergia – a jövő energiája most!

Megosztás