A napelemes tetőcserepek előnyei és hátrányai

A napelemes tetőcserepek előnyei és hátrányai

Megszokhattuk már, hogy a napenergia és annak hasznosítása az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterület, szinte hetente jelennek meg olyan zseniális új fejlesztések és találmányok, amelyek hatékonyabbá, fenntarthatóbbá vagy éppen esztétikusabbá teszik a napelemeket. Ebbe a sorba illeszkedik a tetőcserépbe integrált napelem is, ami a jövőben egyre nagyobb konkurenciát jelenthet a hagyományos napelemtábláknak. A napelemes tetőcserép tulajdonképpen a tető síkjába illeszkedő napelem, amely egyszerre hasznosítja a nap energiáját, és helyettesíti a klasszikus tetőcserepet. Jelenleg azonban még nem tudja kiszorítani a hagyományos, tetőre szerelhető napelemeket, nyilvánvaló előnyei mellett ugyanis hátrányai is akadnak – ezeket az előnyöket és hátrányokat gyűjtöttük össze legújabb blogcikkünkben.

Mi szól a napelemes tetőcserép mellett?

A legegyértelműbb előnye talán esztétikus, stílusos megjelenése, ami alkalmassá teszi arra, hogy akár műemléki védelem alatt álló épületekre is felszereljék. A napelemes tetőcseréphez nincs szükség tartószerkezetre, nem emelkedik ki, nem töri meg a tető síkját, így az erősebb széllökésektől sem kell tartani. A napelemes cserepek felszerelésével kisebb súly nehezedik a tetőszerkezetre, mint egy hagyományos napelemes rendszer esetében. Mint minden napelem, ez is növeli az ingatlan értékét, javul tőle a ház energetikai besorolása, és a rezsiköltséget is alacsonyan tartja. Új ingatlan építése esetén könnyen betervezhető, egyszerre oldja meg a tetőfedés és a napenergia hasznosításának kérdését.

A napelemes tetőcserép árnyoldalai

Természetesen nincsen rózsa tövis nélkül, így a napelemes tetőcserepeknek nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Jelenleg a napelemes tetőcserepek viszonylag drágák a normál napelemekkel összehasonlítva, így a megtérülési idejük is jóval hosszabb. Hatékonyságban is elmaradnak a hagyományos napelemek mögött, mert nem tudnak olyan jól szellőzni, ezért hamarabb felmelegednek. Nem minden tetőcseréppel kompatibilisek, ezért gyakorlatilag csak új építésű ingatlanoknál vagy tetőfelújítás, tetőcsere esetén alkalmazhatók. A mostanában elterjedt napelemes rendszerek átlagosan 10-15 panelből állnak, míg egy hasonló méretű és teljesítményű napelemes tetőcserepes rendszer több száz elemből. Márpedig minél nagyobb a darabszám, annál nagyobb a meghibásodás kockázata is, hiszen nemcsak napelemes cserépből, hanem csatlakozókból is jóval több kell.

Napelemes rendszer telepítésén gondolkodik? Válassza a PV Napenergia tapasztalt, lelkes szakembereit és az általunk forgalmazott prémium minőségű napelemeket. Korszerű és komplex megoldásokat kínálunk a napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében. PV Napenergia – a jövő energiája most!

További híreink