Background
Thumbnail
Icon

A szimuláció fontossága napelemes beruházások előtt

 

A szimuláció fontossága napelemes beruházások előtt

A napsütéses órák számát több tényező is befolyásolja, mint például a domborzat, a felhőzet vagy a földrajzi szélesség. Magyarországon a Duna-Tisza közének déli részén, tehát a Szeged és Baja közötti térségben számíthatunk a legtöbb napsütésre, a legkevésbé napos területek pedig a nyugati határ mentén, az Alpokalján, valamint az Északi-középhegységben vannak. A legtöbb napsugárzásra júliusban lehet készülni annak ellenére, hogy június 23-a után fokozatosan csökken a nappalok hossza, a felhőzet azonban rendszerint kevésbé sűrű, mint júniusban. A legkevesebb napsütésre a téli hónapokban, azon belül is decemberben számíthatunk, mivel akkor a legrövidebbek a nappalok, és általában az égbolt is tartósan borult. Minden összevetve Magyarországon a napsütéses órák száma éves szinten meghaladja a 2000 órát, ami azt jelenti, hogy a nappali órák durván felében süt a Nap. Hazánk tehát kimondottan jó adottságokkal rendelkezik napenergia-hasznosítás szempontjából.

   

Minden házra lehet napelemet telepíteni?

Röviden: igen. Bővebben: nem. Tőlünk északabbra fekvő országokban, mint például Németországban vagy Hollandiában is rengeteg napelemet telepítenek, pedig ott kevesebb a napsütéses órák száma. Vagyis ha a Napon múlik, Magyarországon elvileg bármelyik házra megéri napelemet felszerelni, a gyakorlatban azonban vannak olyan épületek, amelyekre mégsem érdemes, mert például bizonyos órákban árnyékot vet rájuk egy fa vagy egy másik építmény, esetleg nem megfelelő a tető tájolása. Éppen ezért elengedhetetlen a telepítés előtt a helyszíni szemle és a szimuláció elvégzése.

 

Szimuláció

A PV Napenergia csapata minden ügyfél számára 3D-s képalkotáson és éves, negyedórás bontású adatsoron alapuló szimulációs tervezést végez. Az így kapott eredmények alapján alakítjuk ki a legmegfelelőbb koncepciót a napelemes rendszerek megvalósítására. Általában a déli tájolás és a 40-45 fokos dőlésszög a legoptimálisabb, de az északi tájolás kivételével tulajdonképpen minden más esetben is kivitelezhető a telepítés. Fontos a tető statikai állapotának ellenőrzése is, napelemet ugyanis kizárólag megfelelően stabil és biztonságos tetőszerkezetre lehet rögzíteni. A napelemek esetében a megtérülési időt számos tényező befolyásolhatja, az aktuális villamosenergia-áraktól kezdve a felhőzeti viszonyokig, de összességében elmondható, hogy mindenképpen érdemes belevágni a fotovoltaikus rendszerek telepítésébe, ezzel ugyanis környezetkímélő, kifogyhatatlan áramforrásra tehetünk szert.

A fenntartható energiaellátásban és a karbonsemleges jövő megvalósításában partner a PV Napenergia, amely korszerű energetikai megoldásokat kínál egyedi ügyfelek és nagyvállalatok számára is. PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás