Background
Thumbnail
Icon

Az is baj, ha túl sok a napenergia?

 

Az is baj, ha túl sok a napenergia?

A megújuló energia alkalmazása jelenünk egyik legégetőbb kérdése. A klímaváltozás már nem egy jövőbeni lehetőség, hanem a mindennapok realitása, a saját bőrünkön érezzük a szélsőséges időjárási jelenségeket, ezért mindnyájunk érdeke, hogy megállítsuk vagy legalább lelassítsuk a bolygó felmelegedését. A párizsi klímaegyezményben lefektetett célok eléréséhez azonban nem elég a dokumentumok aláírása, a hétköznapi emberek szintjén is sokat tehetünk érte. Hazánk földrajzi adottságai a megújuló energiák közül elsősorban a napenergia hasznosítását teszik lehetővé, és mivel a kormány is támogatja, gombamód szaporodnak a háztetőkre szerelt napelemek. Logikus volna azt gondolni, hogy minél több a napelem az országban, annál több a szabadon felhasználható villamos energia. A gyakorlat azonban ennél egy kicsit bonyolultabb.

   

50 kVA – a bűvös határ

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint amikor egy napelemes erőmű középfeszültségen csatlakozik a közcélú villamos hálózatra, vagy a naperőmű névleges teljesítőképessége meghaladja az 50kVA-t, azt engedélyeztetni kell, ami igen hosszú és költséges procedúra. Létezik azonban egy kiskapu, amelyet kihasználva elkerülhetőek ezek a plusz körök és költségek, nem kevés időt és pénzt spórolva meg ezzel a fogyasztóknak. A VET 116& (3) b. pontja szerint nem kell lefolytatni az építési engedélyezési eljárást, ha az adott naperőmű nem táplál vissza áramot a villamos hálózatba. Ez pedig egy műszaki megoldással, az úgynevezett visszwatt védelem kiépítésével megoldható.

 

Mi az a visszwatt védelem?

A visszwatt védelem lényege, hogy a napelemes rendszer által megtermelt pillanatnyi energia nem lehet nagyobb, mint az adott vételezési ponton vételezett energia. Röviden: egy napelemes rendszer csak annyit termelhet, amennyit a felhasználó el is fogyaszt az adott pillanatban. Ez technikailag úgy oldható meg, hogy a napelemes kiserőmű csatlakozik ugyan a meglevő villamos hálózatra, de valamilyen visszwatt berendezés figyeli, hogy a megtermelt energia ne juthasson ki a közhálózat felé. Az az energia, amit a napelemes rendszer megtermel, azzal egyidőben el is fogy házon belül. Visszatáplálás akkor fordulhat elő, ha a fogyasztás nem elegendő, például hétvégén, nyaralás esetén vagy valamilyen üzemszünet idején. Ezt a visszatáplálást akadályozza meg a visszwatt védelem az inverterek leszabályozásával vagy a napelemek részleges vagy teljes lekapcsolásával.

A PV Napenergia korszerű és komplex megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében, lakossági fogyasztók és nagyvállalatok számára egyaránt. PV Napenergia – a jövő energiája most!

   

Megosztás