Background
Thumbnail
Icon

Csökken a napelemek megtérülési ideje

 

Csökken a napelemek megtérülési ideje

A napelemekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdés általában így hangzik: mikorra fog ez megtérülni? Mert szép dolog a környezetvédelem és a karbonsemlegesség, de azt csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy pusztán bolygónk megóvása érdekében térjenek át másfajta fűtési rendszerre. A jó hír az, hogy az utóbbi hónapok történései miatt már fel sem merülhet kétség a napelemes megtérülésével kapcsolatban, egyedül az lehet kérdés, hogy hány éven belül hozza vissza az árát.

   

A rezsiszabályok változása

A tavaly kezdődő globális energiaválság és az azt tetéző orosz-ukrán háború miatt már jó ideje sejteni lehetett, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott rezsiköltségek nem lesznek tarthatóak, mégis sokként érte a magyar lakosságot a július közepén bejelentett változás, miszerint egy bizonyos fogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és a gázért. Az átlag feletti áramigényű háztartások költségeinek ugrásszerű megemelkedése várható, aminek hatására sokan a napelemes rendszerek telepítésében látják a megoldást. Szakértők szerint havi 300 kWh fogyasztás felett már mindenkinek megéri napelemeket felszereltetni, és a korábbi 10-12 évre kalkulált megtérülés is jelentősen csökkenhet. De hogy mennyivel, az szinte naponta változik.

 

A növekvő költségek mellett is megéri

Hogy pontosan mikorra térül meg egy napelemes rendszer, arra nem könnyű választ adni, a telepítés költségei ugyanis folyamatosan emelkednek – de még így sem érik utol a villamos áram árának növekedési ütemét. A globális chiphiány, az infláció, illetve az acél és a benzin drágulása miatt már legalább másfélszer annyiba kerül egy napelemes rendszer telepítése, mint egy évvel ezelőtt, az áram ára azonban az egekben, hétről hétre újabb csúcsokat dönt, és senki nem tudja, hol lesz a vége. Sokan arra számítanak, hogy ez csak a kezdet, jövőre még ennél is többet kell fizetnünk az energiáért, ezért a jelenlegi rezsiszabályokon is változtatni fognak. Nem véletlen, hogy rengeteg megrendelő az egész tetőfelületet tele akarja pakolni napelemekkel, hogy így biztosítsa be magát. Értelemszerűen egy 10-15 kWh-s rendszer kiépítése drágább egy 5-6 kWh-s telepítésénél, ám a jelenlegi trendeket figyelembe véve még így is bőven tíz év alatti megtérülési időre lehet számítani.

A PV Napenergia prémium minőségű AEG napelemek telepítését vállalja lakossági és nagyvállalati ügyfelek számára is. Korszerű energetikai megoldások a PV Napenergia szakembereitől – a jövő energiája most!

   

Megosztás