Background
Thumbnail
Icon

Hálózati áram vagy napenergia? Egyedül nem megy

 

Hálózati áram vagy napenergia?

Egyre több intézmény és lakóház tetején találkozhatunk napelemekkel, ami nem meglepő, hiszen hazánk is része az Európai Uniónak, így ránk is vonatkozik a párizsi klímaegyezményen aláírt vállalás, miszerint 2050-re karbonsemlegessé tesszük a kontinenst. Ennek pedig fontos, Magyarországon talán a legfontosabb eleme a napenergia, hiszen a megújuló energiák közül a napsütés az, ami a leginkább rendelkezésünkre áll. Ennek ellenére még mindig keringenek tévhitek a köztudatban a napenergiával kapcsolatban, ezek egyike az, hogy sokan azt gondolják, napelemek segítségével önellátóvá tudják tenni otthonuk áramellátását. Az éves számla tekintetében ez talán igaz lehet, napi szinten azonban nem, ha vannak éjszaka is működő elektromos berendezések a házban.

Egyedül nem megy

Kétfajta napelemes rendszer létezik, szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt. A szigetüzemű rendszert főként közüzemi villamos hálózattól távol eső tanyák vagy nyaralók esetében szokták alkalmazni. Ez azonban sokkal drágább a hálózati napelemes rendszereknél, a napsütéses órákban megtermelt áramot ugyanis rendkívül nehéz tárolni, ehhez drága, speciális akkumulátorokra van szükség. De ez sem jelent megnyugtató megoldást, a téli, sötétebb hónapokban ugyanis a napelemek jó eséllyel még a minimális áramellátást sem fogják tudni biztosítani. Aki tehát folyamatos áramellátást – éjszaka is működő hűtőszekrényt, TV-t, routert, stb. – szeretne, annak a hálózatra kapcsolt rendszert kell választania. A napsütötte órákban megtermelt, fel nem használt energiát átveszi a szolgáltató. Amikor pedig a napelemek nem termelnek, akkor az ember visszavesz a többletből, ily módon ki lehet hozni nullára, vagy akár nyereségesre a napelemes áramtermelést – legalábbis elméletben.

 

Visszwatt védelem

A gyakorlatban jelenleg az a helyzet, hogy sokkal gyorsabb tempóban szaporodnak a lakossági kiserőművek – a nagy napelemparkokról nem is beszélve –, mint ahogyan a szolgáltató az ehhez szükséges hálózati fejlesztéseket végre tudná hajtani. Ezért egy napelemes rendszer csak annyit termelhet, amennyit a felhasználó pillanatnyilag igényel, nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra. Ezt az úgynevezett visszwatt védelemmel lehet szabályozni, aminek az a lényege, hogy amint a rendszer többlet energiát kezd termelni, egy eszköz lekapcsolja a napelemeket, így a plusz villamos áram nem terheli a közüzemi hálózatot. Remélhetőleg néhány éven belül a hálózati fejlesztések is lekövetik a gombamód szaporodó napelemes erőművek teljesítményét, addig azonban mindenkinek ügyelnie kell a túltermelésre. Szerencsére a legtöbb, napelemes rendszert kínáló szolgáltató, így a PV Napenergia által telepített napelemek is el vannak látva visszwatt védelemmel.

PV Napenergia – korszerű és komplex megoldások napelemes rendszerek tervezésével és kivitelezésével, lakossági fogyasztók és nagyvállalatok számára egyaránt. PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás