Background
Thumbnail
Icon

Hogyan használjuk fel a napelemmel túltermelt energiát?

 

Hogyan használjuk fel a napelemmel túltermelt energiát?

A napsütés erősségében akár egyetlen napon belül is lényeges eltérések lehetnek, hiszen ha beborul az ég, nem érnek bennünket a Nap meleget adó sugarai, ebből következően a napelemes rendszerek sem termelnek egyenletesen az év különböző időszakaiban. A napelem köztudottan nappal termeli az energiát, és egy nyári napon a termelés mennyisége akár több százszorosa is lehet a télinek. Egy átlagos fogyasztónál azonban nincs ekkora eltérés a nyári és a téli fogyasztás között, ennél sokkal egyenletesebb árammellátásra van szükségük, ezért a szigetüzemű napelemes rendszerek a legtöbb ember számára nem jelentenek megoldást. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek nyáron jellemzően túltermelnek, és a többletet feltáplálják a hálózatba, télen pedig, amikor kevesebb a napelemek hozama, a hálózatból vételeznek. Legalábbis elméletben.

   

Visszwatt védelem

A gyakorlatban most az a helyzet, hogy lényegesen gyorsabb tempóban szaporodnak a lakossági kiserőművek – a nagy napelemparkokról nem is beszélve –, mint ahogyan az áramszolgáltató az ehhez szükséges hálózati fejlesztéseket végre tudná hajtani. Ezért egy napelemes rendszer jelenleg csak annyi villamos áramot termelhet, amennyit a felhasználó pillanatnyilag fel is használ, vagyis nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra. Ezt az úgynevezett visszwatt védelemmel lehet szabályozni – amint a rendszer többlet energiát kezd termelni, egy eszköz lekapcsolja a napelemeket, így a plusz villamos áram nem terheli a közüzemi hálózatot. De mit tegyen az, aki lekapcsolás (vagy jövőbeni visszatáplálás) helyett szeretné maga elhasználni a megtermelt áramot?

   

Az elektromos fűtésé a jövő?

Jelen pillanatban a gázzal fűtés óriási rizikót rejt magában, hiszen a piaci árak lassan a tízszeresét is elérik annak, amit több mint egy évtizede fizet a lakosság egy köbméter földgázért. Aki teheti, próbál szabadulni a gázfűtéstől, és erre remek lehetőséget kínál egy túltermelő napelemes rendszer. Ahol ez a túltermelés mindössze 4-500 kWh évente, ott persze nem érdemes emiatt átalakítani az egész lakás fűtési rendszerét, de egy vagy két hordozható infra radiátort mindenképpen megéri beszerezni, mert ezzel megoldható a túltermelés észszerű elhasználása. Ha ennél lényegesen több a túltermelés, akkor már szóba kerülhet az elektromos kazán is.

 

Rohamtempóban fejlődnek az akkumulátorok

Az akkumulátoripar elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Először a mobiltelefonok, majd az elektromos autók gyors terjedése segítette elő a fejlesztéseket. Ennek köszönhetően a mai lítium-akkumulátorok már alkalmasak arra, hogy egy háztartásban hosszú éveken át gond nélkül kezeljék a napelemek által megtermelt illetve a fogyasztók által felhasznált energia áramlását. Vagyis semmi akadálya annak, hogy a napelemes rendszerbe egy házi energiatárolót is integráljunk. Számos gyártó kínál ilyen termékeket, természetesen nem olcsón, de egy ilyen energiatárolóval mindenki nagy lépést tehet a hőn áhított energiafüggetlenség felé.

A PV Napenergia komplex és korszerű energetikai megoldásokat kínál magánszemélyeknek és nagyvállalatoknak is egy karbonsemleges jövő megvalósításáért. A fenntartható energiaellátás és hazánk energiafüggetlensége közös érdekünk. PV Napenergia – a jövő energiája most!

Megosztás