Hogyan óvják a Föld vízkészleteit a napelemek?

Bolygónk több, mint kétharmadát víz borítja, a tudósok mégis egyre hangosabban kongatják a vészharangot, hogy a következő évtizedek legnagyobb problémája a vízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? Természetesen úgy, hogy a Földön található víznek mindössze 2,5%-a édesvíz, és ennek is a nagyobbik része gleccserekbe, illetve jégbe van fagyva, ivóvízként tehát nem elérhető az emberiség számára. Az elérhető ivóvízkészleteket pedig elképesztő tempóban fogyasztjuk és pazaroljuk, ezért az előrejelzések szerint 20 éven belül már a bolygó lakosainak fele vízhiánnyal fog szembesülni. Éppen ezért felértékelődik minden olyan megoldás, amellyel vizet takaríthatunk meg önmagunk és utódaink számára.

Az energiatermelés és a víz

Elsőre talán nem is gondolnánk, de a napelemek nem csupán azért jelentenek környezetbarát megoldást az energia előállítására, mert nem bocsátanak ki káros anyagokat, hanem azért is, mert víztakarékosak. Az energiatermelés legtöbb formájához, például a fosszilis tüzelőanyagok kitermeléséhez és feldolgozásához ugyanis rengeteg vízre van szükség. A repesztéshez és a bányászathoz a vállalatok évente több milliárd liter vizet használnak fel. Az üzemanyag finomítása és szállítása is hatalmas mennyiségű vizet emészt fel. Ezzel szemben a napelemek nem igényelnek vizet az energia előállításához vagy a berendezések hűtéséhez.

Úszó napelemfarmok és elektromos autók

Az úszó napelemek előnyeiről már írtunk bővebben, de érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarország kimondottan ideális terep számukra, hiszen rengeteg ki nem használt bányató van az országban, ahol a vízfelszín egy részét eltakaró napelemek mérsékelhetik a tavak párolgását, ami a víz algásodását is csökkenti, javítva ezzel a vízminőséget. Az elektromos autók szintén víztakarékosak, hiszen 1 liter benzin előállításához 2-3 liter vízre van szükség, míg a napelemmel töltött elektromos autók egyetlen csepp vizet sem pazarolnak el. A napelemek gyártása természetesen nem képzelhető el víz nélkül, felszerelésük után azonban már egyáltalán nem igényelnek vizet. A napelemek telepítése és az általuk termelt energia hasznosítása tehát nemcsak a levegő minőségét, hanem bolygónk édesvízkészletét is óvja.

A PV Napenergia korszerű energetikai megoldásokat kínál magánszemélyeknek és nagyvállalatoknak egyaránt a karbonsemleges és víztakarékos jövő megvalósításáért. PV Napenergia – a jövő energiája most!

További híreink