Background
Thumbnail
Icon

Hogyan tároljuk a napelemmel termelt áramot?

 

Hogyan tároljuk a napelemmel termelt áramot?

A napelemes rendszereket ma már nemcsak azok választják, akik elkötelezetten igyekeznek megóvni bolygónkat a jövő nemzedékei számára, hanem azok is, akik a realitásokat figyelembe véve fenntartható és megfizethető áramellátást szeretnének biztosítani saját maguknak. Az elszálló és folyamatosan dráguló villamos áram miatt ma már nem kérdés, hogy megéri napelemre váltani, ezzel párhuzamosan azonban felmerül rengeteg új dilemma. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogyan használjuk fel a napelemmel túltermelt energiát, mostani írásunkban pedig azt járjuk körbe, hogyan lehet tárolni az így megtermelt áramot.

   

Hálózatba visszatáplálás

Amikor a napelemmel megtermelt zöldáram tárolására lenne igény, fontos kérdés, hogy a helyszín rendelkezik-e közvetlen kapcsolattal az elektromos hálózathoz. Ideális esetben ugyanis van rá lehetőség, hogy a hálózat kvázi „ingyenes tárolóként” működjön, vagyis a nyári időszakban túltermelt áramot visszatáplálhatjuk az elektromos hálózatba, míg télen egyszerűen visszavesszük a szükséges mennyiséget. A visszatáplálás előnye, hogy az előállított áram betáplálása a hálózatba nem környezetszennyező. Tényleges tárolás ilyenkor nem történik, mert valaki más a hálózaton felhasználja a napelemekkel megtermelt energiát. Jelenleg azonban egy napelemes rendszer csak annyi villamos áramot termelhet, amennyit a felhasználó pillanatnyilag fel is használ, vagyis nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra. Ezt az úgynevezett visszwatt védelemmel lehet szabályozni – amint a rendszer többlet energiát kezd termelni, egy eszköz lekapcsolja a napelemeket, így a plusz villamos áram nem terheli a közüzemi hálózatot.

   

Szigetüzemű tárolórendszer

Ha a napelemes rendszer a központi villamoshálózattól független, olyankor a megoldás egy úgynevezett szigetüzemű rendszer kiépítése, amelyben a napelemek által megtermelt elektromos energia akkumulátorokban tárolható. Az akkumulátoros energiatárolás nagy előnye, hogy teljesen függetleníthetjük magunkat a közüzemi hálózattól és annak díjától, akadnak azonban hátrányai is, hiszen ezek az akkumulátorok egyáltalán nem olcsók. Magyarországon leginkább tanyákon, hajókon vagy lakókocsikban használják ezt a megoldást, de lehet, hogy ez változni fog a közeljövőben. Az akkumulátoripar elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, és folyamatosan jelennek meg az új innovációk, ezért a jövőben valószínűleg egyre jobb minőségű akkumulátorokat lehet majd kapni erre a célra, vagyis várhatóan semmi akadálya nem lesz annak, hogy a napelemes rendszerbe egy házi energiatárolót is integráljunk.

 

Az energiatárolás egyéb módjai

Energiát nem csak akkumulátorban lehet tárolni, hanem akár folyadékban vagy levegőben is tárolhatjuk például hő formájában. Amikor nem vagyunk otthon, de a napelemes rendszer áramot termel, akkor például beprogramozhatjuk a bojlert, hogy termelje meg az esti fürdéshez szükséges melegvizet, vagy fűtse fel a lakást. Nyáron beállíthatjuk a klímát úgy, hogy hűtse le az épületet a hőségben, így kellemesen hűvös lakásba térhetünk haza. Ezzel a módszerrel tárolóvá alakíthatjuk a bojlert, illetve magát a házat is.

A PV Napenergia korszerű megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében lakossági ügyfeleknek, intézményeknek és nagyvállalatoknak is. PV Napenergia – a jövő energiája most!

Megosztás