Background
Thumbnail
Icon

Hol helyezzük el az invertert?

 

Hol helyezzük el az invertert?

Napelemes rendszer telepítésekor számos szempontot figyelembe kell venni a tetőszerkezet stabilitásától kezdve a napsütötte órák számán át egészen a környező fák árnyékoló hatásáig. Ha pedig a napelemek számára megtaláltuk a tökéletes helyet és dőlésszöget, következik az újabb dilemma: hová helyezzük a napelem invertert?

   

Mi az az inverter?

Az inverter a napelemes rendszer lelke, ez az eszköz alakítja át a napelemes modulok által megtermelt egyenáramot váltóárammá, vagyis inverter nélkül hiába termelnének energiát a tetőre szerelt napelemek, azokat nem tudnánk felhasználni, a háztartásokban alkalmazott gépek és berendezések – illetve azok adapterei – ugyanis váltóárammal működnek. Az inverter segítségével azonban az egyenáramból 230 V-os feszültséggel rendelkező hálózati áram lesz, amelyet fel lehet használni a háztartásban, valamint a közműhálózatba is visszatáplálható. Az inverter feladatai azonban nem merülnek ki ebben, hiszen a rendszer működéséről is ez a szerkezet ad információkat, ezért olyan helyet kell találnunk neki, ahol nemcsak biztonságban van az időjárás okozta hatásoktól, hanem könnyen hozzáférhető is.

   

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk az inverter elhelyezésekor?

Mindenképpen zárt helyet kell keresnünk az inverternek, a szabadban ugyanis ki lenne téve hónak, esőnek, szélnek vagy tűző napnak, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok pedig jelentősen befolyásolják a készülék élettartamát. A zárt légterek közül sem mindegyik alkalmas az inverter elhelyezésére, hiszen a padlások például nyáron átforrósodnak. Az inverternek az erős por vagy a nagy pára sem tesz jót, ezért dohos pincék, mosókonyhák vagy zsúfolt sufnik sem megfelelő választások. Ugyanakkor a lakótér sem ideális, mert az inverterek működése zajjal jár, még ha nem is hangosak ezek a berendezések. A legjobb talán egy kazánház vagy egy pormentes tárolóhelyiség, ahol nincs 40 centiméteres közelségben más elektromos berendezés. Arra is figyelni kell, hogy az invertert kizárólag függőlegesen lehet felszerelni, és bár a súlya nem nagy, a gipszkarton falakra nem javasolt az elhelyezésük. Mivel a legtöbb modern inverter mobil applikációs felületen keresztül szolgáltat információkat a napelemes rendszer működéséről, fontos szempont az is, hogy legyen elérhető és stabil wifi a közelben.

Komplex napelemes rendszerek tervezése és telepítése lakossági és vállalati ügyfelek számára a PV Napenergia szakembereitől! PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás