Background
Thumbnail
Icon

Innovatív napelemes megoldások 2.

 

Innovatív napelemes megoldások 2.

Korábbi cikkeinkben már írtunk az úszó napelemekről és más innovatív napelemes megoldásokról, ám a fotovoltaikus energia hasznosítása olyan ütemben fejlődik, hogy némi túlzással naponta jelennek meg az újabb és újabb fejlesztések, innovációk. Ezek közül válogattunk most egy újabb csokorra valót.

   

Kihajtható napelemes akkumulátor telefonok és tabletek töltésére

A napelemes telefontöltő mérete alig nagyobb egy névjegykártyánál, ám öt kihajtható panelből áll. Az időjárásálló fejlesztés a napra helyezve 1-2 óra alatt képes feltölteni egy mobiltelefont. Az akkumulátorhoz természetesen bármilyen USB csatlakoztatható, így nemcsak okostelefonok, hanem tabletek vagy más okoseszközök töltését is gond nélkül meg lehet oldani vele. Ez a napelemes eszköz főként azoknak lehet nagy segítség, akik például több napra „eltűnnek a térképről”, és olyan helyen kirándulnak, ahol nincsen hálózati áram, amire csatlakoztatni lehetne a hagyományos töltőket, ennek ellenére nem szeretnék teljesen megszakítani a kapcsolatot a külvilággal.

   

Napelemes villanyautó, amit soha nem kell tölteni

A kaliforniai székhelyű Aptera Motors egy olyan elektromos autó prototípusán dolgozik, ami napelemekkel állítja elő a működéséhez szükséges energiát, és soha nem igényel hálózati töltést. A közzétett adatok szerint az autó garantáltan képes lesz megtenni napi 40 mérföldet (64 km), illetve évi 11 ezer mérföldet (17 700 km) a karosszériába épített napelemeknek köszönhetően. Elsőre ez nem tűnik túl nagy távolságnak, de a statisztikák szerint a legtöbb autós Amerikában naponta átlagosan mindössze 29 mérföldet (46 km) tesz meg az autójával. Ez nagyjából rímel a magyarországi adatokra is, hiszen hazánkban az átlagos éves futásmennyiség 16 ezer km körül mozog, ami nagyjából napi 44 km-nek felel meg. Természetesen az Aptera háromkerekű modelljét hálózatról is lehet majd tölteni, ha valaki egyhuzamban szeretne nagyobb távolságot leküzdeni vele.

 

Napelemek egy kamionon

Az Aptera kizárólag napelemmel működő autói megoldást jelenthetnek majd azoknak, akik munkába járásra vagy vásárlásra használják a gépjárművet, a fuvarozás és a teherszállítás problémáit azonban egyelőre nem tudják megoldani. A Scania ezért nem is a hagyományos, kőolaj alapú üzemanyaggal működő motorok kiváltását tűzte ki célul, csupán a szén-dioxid kibocsátásuk csökkentését. A svéd gyártó projektjében egy 18 méter hosszú kamion hajtásláncába beépítenek egy elektromos komponenst is, a szabad felületeket pedig napelemekkel fedik be. A mintegy 140 négyzetméternyi napelemmel számításaik szerint évi 14-25 ezer kWh energia termelhető meg a napsütötte órák számától függően, amivel akár 10-20%-os üzemanyag-megtakarítást érhetnek el.

A PV Napenergia korszerű megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében lakossági ügyfeleknek, intézményeknek és nagyvállalatoknak is. PV Napenergia – a jövő energiája most!

Megosztás