Background
Thumbnail
Icon

Innovatív napelemes megoldások

 

Innovatív napelemes megoldások

Elon Musk, a világ (időnként) leggazdagabb embere sikerét részben annak tulajdonítja, hogy célkitűzései mágnesként vonzzák magukhoz a világ legjobb koponyáit. Az emberi leleményesség kimeríthetetlen kincsestár, a tudomány és a technológia hihetetlen tempójú fejlődése a bizonyíték arra, hogy gyakorlatilag bármilyen problémára meg lehet találni a megoldást. Ha tehát valaki a világ legjobb cégét akarja felépíteni, csupán annyi a feladata, hogy olyan célt tűzzön ki maga elé, amely kihívást jelent a világ legkiválóbb elméinek, és fellelkesíti őket. Az űrutazás mindennapos gyakorlattá tétele nyilvánvalóan jobban motiválja a leginnovatívabb tudósokat, mint például a leghatékonyabb fogkefe megtervezése. Mivel jelenleg a karbonsemlegesség elérése és a megújuló energiák minél nagyobb arányú hasznosítása jelenti az egyik legnagyobb kihívást az emberiség számára, nem csoda, hogy számtalan briliáns ötlet születik ezzel kapcsolatban is. Ezek közül válogattunk most össze néhányat!

   

Napraforgó napelemek

A nap mozgását követő napelemek nem újkeletű találmányok, akárcsak az úszó napelemek, ám zsenialitásuk elvitathatatlan. Míg egy fixen rögzített napelem csupán a napsütés 24%-át képes hasznosítani, egy „napraforgó” napelem hatékonysága akár a dupláját is elérheti ennek. A problémát egyelőre az jelenti, hogy a mozgató szerkezet bonyolult, drága és viszonylag sérülékeny dolog. Háztetőre szerelve például fennáll a veszélye annak, hogy egy nagyobb viharban alákap a szél. Ennek ellenére ez lehet az egyik olyan irány, ahol újabb és újabb fejlesztések várhatóak az elkövetkező években.

   

Napelemes zajvédő falak

Egy torontói székhelyű konzorcium napelemekkel ellátott zajvédő falakat készül telepíteni a kanadai autópályák mellé. Számításaik szerint az így felszerelt autópályák minden egyes kilométere 1,2 megawatt energiát termelő naperőművé változna. Ráadásul egy olyan, frissen szabadalmaztatott hangelnyelő réteget terveznek a napelempanelekbe építeni, amely a zajvédő falakat is hatékonyabbá tenné.

 

Napelemes ablakok

A Michigani Egyetemen kifejlesztettek egy teljesen átlátszó napelemet, amely a fény UV- és infravörös sugarait hasznosítja e két fény megszűrésével – ennek pedig további előnyei is vannak. A jelenleg használt szilícium helyett ezek az átlátszó napelemek perovszkitból (kalcium-titanát-oxidból) készülnek, és a fény 0,5%-át tudják hasznosítani. A cél az, hogy a hétköznapi ablakok helyett átlátszó napelemekkel ellátott felhőkarcolók és irodaházak képesek legyenek megtermelni a saját működésükhöz szükséges energiát.

A PV Napenergia korszerű és innovatív megoldásokat kínál napelemes rendszerek, naperőművek tervezésében és kivitelezésében nemcsak egyedi ügyfelek, hanem nagyvállalatok számára is. PV Napenergia – a jövő energiája most!

Megosztás