Background
Thumbnail
Icon

Klímacélok az EU-ban – a napenergia a megoldás?

 

A klímaváltozás néhány évtizede még vitatott kérdés volt, mostanra azonban mindnyájan a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy ez nem csak a környezetvédők lázálma, hanem a valóság, amely aszályok, hőhullámok, hurrikánok és egyéb, kisebb-nagyobb természeti katasztrófák képében bekopogtat az ajtónkon. A nyilvánvaló változásokra és a szakemberek által megjövendölt vészhelyzetre a politikának is reagálnia kellett, ezért az Európai Unió azt a célt tűzte maga elé, hogy 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé teszi Európát. Az ehhez elvezető középtávú cél pedig az, hogy 2030-ra legalább 50-55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását azzal, hogy elősegíti, illetve előírja a nagy ipari szereplőknek a zöld energiára való átállást.

Mi az a zöld energia?

A zöld energia olyan energia, amely a természeti folyamatoknak köszönhetően állandóan rendelkezésre áll vagy újratermelődik. Ilyen a napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia, a vízenergia vagy a biomassza. Ezeknek a természeti erőforrásoknak a nagy előnye, hogy gyakorlatilag kimeríthetetlenek (szemben a bolygó kőolaj- vagy földgáztartalékával), és használatuk ellenére természetes úton újratermelődnek, illetve a környezetet is sokkal kevésbé terhelik meg, mint a fosszilis energiahordozók felszínre hozása és elégetése.

 

 

Egyre népszerűbb a napenergia

Az EU által 2050-re vállalt karbonsemlegesség eléréséhez kevesebb mint három évtized alatt teljes egészében át kell térnünk a zöld energia használatára. Hazánk földrajzi adottságai leginkább a napenergia hasznosítását teszik lehetővé, és ezt egyre több nagyvállalat ismeri fel. Ennek köszönhetően a következő években a napenergiát hasznosító projektek egyre nagyobb térnyerése várható. Előrejelzések szerint az EU tagállamok a 2030-as évre vállalt, a megújulók részarányára vonatkozó céljaikat idő előtt fogják teljesíteni. Magyarország esetében ez az év 2026-ra esik, mivel a Nemzeti Energia- és Klímaterv a 2030-as évre vonatkozó naperőműpark beépített összkapacitását 6500 MW-ban határozza meg. Ennek a vállalásnak eddig 46%-át teljesítette az ország, és a jelenlegi bővülési ütemet tartva 2025-re feltehetően elérjük a 6,4 GW összkapacitást. A PV Napenergia korszerű és komplex energetikai megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésével és kivitelezésével magánszemélyek, cégek, közintézmények és nagyvállalatok számára egy karbonsemleges jövő megvalósításáért. PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás