Background
Thumbnail
Icon

Klímastratégia európai és amerikai módra

 

A párizsi klímaegyezmény értelmében az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt azt a célt tűzte maga elé, hogy 2050-re elérik a teljes klímasemlegességet, ennek részeként pedig 2030-ra 50-55%-kal akarják csökkenteni az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását. Ehhez elsősorban az áramszektor átalakítása szükséges, jelenleg ugyanis főként fosszilis energiahordozók elégetésével jutunk villamosáramhoz, míg a jövőben az a cél, hogy ezeket teljes egészében kiváltsák a megújuló energiaforrások, mint a napenergia, a szélenergia és a vízenergia. Az EU és az USA tehát ugyanúgy egy fenntartható jövő megvalósítása mellett tette le a voksát, ám az európai és az észak amerikai kontinens adottságai eltérőek egymástól, így bizonyos esetekben a célhoz vezető intézkedések is mások.

Vízenergia

Az Európai Unió területén elsősorban a napenergiára és a szélenergiára lehet építeni a klímastratégiát, hiszen globálisan számottevő vízerőmű nincsen az EU területén. Ezzel szemben az Egyesült Államok a negyedik, a szomszédos Kanada pedig a második legnagyobb vízenergiatermelő a világon (a toronymagasan első Kína mögött), így az USA klímastratégiájában fontos szerepet szánnak a vízerőműveknek, illetve annak, hogyan importálhatnak olcsó vízenergiát Kanadából, ezzel ugyanis 15 GW-nyi költségesebb szél- és naperőmű megépítését válthatnák ki.

 

Fenntartható napenergia

Számítások szerint az USA szárazföldi területének 1%-át kellene „benépesíteni” szél- és naperőművekkel ahhoz, hogy kielégítsék az ország áramigényét, ám így is hatalmas területről beszélünk, hiszen az Amerikai Egyesült Államok majdnem 10 millió négyzetkilométeren terül el. Mivel az Európai Unióban nem állnak rendelkezésre ekkora földterületek, értelemszerűen arra biztatják mind az egyedi felhasználókat, mind a nagy ipari szereplőket, hogy hasznosítsák az épületek tetejét, és ott helyezzenek el napelemeket, nagyrészt helyben biztosítva ezzel az áramigény kielégítését. Mivel az EU-ban nagyobb hangsúlyt kap a napenergia a klímasemlegesség elérésben, mint az USA-ban, ezért az Unió fontosnak tartja azt is, hogy elősegítse a napelemek európai gyártását. Ezzel akarja biztosítani az ellátási lánc fenntarthatóságát amellett, hogy munkahelyeket is teremt. A fenntarthatóság természetesen az egész iparágra kiterjedő törekvés, ezért deklarált cél az EU piacain megjelenő napenergiatermékek ökológiai lábnyomának csökkentése. A fenntartható energiaellátásban partner a PV Napenergia, amely korszerű energetikai megoldásokat kínál nagyvállalatok számára is egy karbonsemleges jövő megvalósításáért. PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás