Background
Thumbnail
Icon

Miért kerül egyre többe az energia? Hogyan lehet tompítani az áremelkedés hatásait?

 

Miért kerül egyre többe az energia?

Létezik egy elmélet, miszerint négy nap teljes áramszünet elegendő lenne ahhoz, hogy civilizációnkat a sötét középkorba taszítsa vissza az áramnélküliség előidézte káosz. Az elmélet bírálói szerint alaptalanul optimista feltevés az, hogy ez nem történne meg már a második napon. Aligha szeretne bárki is részt venni egy ilyen kísérletben, de az biztos, hogy villamosáram nélkül teljesen elképzelhetetlen lenne az életünk. Mindennapi tevékenységeink között csak elvétve találni olyat, amit áram nélkül is tudnánk folytatni. Nem véletlen tehát, hogy a folyamatos áramtermelés és áramellátás modern világunk egy alapja. A korábban biztosnak és kiszámíthatónak látszó alap azonban egyre jobban imbolyog, a villamosenergia nagykereskedelmi ára ugyanis egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott.

A globális energiaválság okai

Az áremelkedést elsősorban a gáz és a feketeszén drágulása, valamint a tavalyi évnél magasabb európai kereslet okozta. A 2050-es klímacél teljesítése érdekében az Európai Unió igyekszik visszaszorítani a fosszilis erőművek termelését, a megújuló energiák azonban nem teljesítenek olyan kiszámíthatóan: a német szélerőművi termelés például ősszel 25 %-kal csökkent, az osztrák vízerőművi termelés 31%-kal, a balkáni pedig 20%-kal volt alacsonyabb, mint augusztusban. Ennek következtében átmenetileg kevesebb energia állt rendelkezésre a növekvő kereslet mellett. A probléma azonban nem csak Európát érinti. A globálisan megnövekedett energiaigényt elsősorban az ázsiai régió keresletnövekedése táplálja, de az egész világon megfigyelhető a villamosáram iránti igény növekedése. A koronavírus-járvány első időszakának kényszerű tetszhalott állapota után rengeteg területen kettőzött erővel kezdték újra a termelést, és a fogyasztói igények is megnőttek. Sokan ugyanis azt a tanulságot vonták le a karanténban töltött hónapok során, hogy az a biztos, ha az ember minden eshetőségre felkészül, ezért van egy általános felhalmozó hangulat az emberekben.

 

Hogyan lehet tompítani az áremelkedés hatásait?

Szakemberek abban bíznak, hogy a magas energiaárak csak annak az átmeneti időszaknak a tünetei, amíg sikerül a fosszilis erőműveket víz-, szél- és naperőművekkel kiváltani. Magyarországon főként a napenergiától és a naperőművektől remélhetjük a megváltást. Jelenleg a hazai áramtermelés 12,6%-át adja a naperőművek, vagyis jól látszik, hogy bőven van hová fejlődni ezen a téren. A napenergia hasznosításának költségei nem függnek olyan világpiaci tényezőktől, mint a földgáz vagy a szén árának alakulása, vagyis sokkal tervezhetőbb és biztosabban megtérülő megoldásról van szó.

A kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb jövő érdekében a PV Napenergia korszerű és komplex megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésével és kivitelezésével, valamint naperőművek telepítésével beruházók és nagyvállalatok számára. PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás