Background
Thumbnail
Icon

Úszó naperőművek – a jövő útja?

 

Úszó naperőművek – a jövő útja?

A megújuló energiák és a napenergia minél hatékonyabb felhasználása jelenünk egyik kulcskérdése, bolygónk felmelegedése ugyanis már nem csupán távoli lehetőség, hanem nap mint nap tapasztalt realitás. A fosszilis tüzelőanyagok kiváltása az emberiség elemi érdeke, ezért minden olyan találmány, amely közelebb visz bennünket a napenergia hasznosításához, befektetés gyermekeink és unokáink jövőjébe. Ennek egyik legújabb példáját jelentik az egyre elterjedtebb és hamarosan hazánkban is megjelenő úszó naperőművek.

   

Miért éri meg jobban?

Az energia világkereskedelmi ára meredeken ível felfelé, de nem az egyetlen tényező, amely hatással van a naperőművek piacára. Az orosz-ukrán háború kitörése óta az acél is gyakorlatilag luxuscikké vált, többszörösére nőtt az ára, és a közeljövőben nem is várható annak mérséklődése. Ezért minden olyan megoldásnak megnő a jelentősége, amely kevesebb acél rögzítőelem felhasználásával jár. Márpedig az úszó naperőművek pont ilyenek, ugyanis vagy műanyag úszókon, vagy felfújható membráncsöveken lebegnek. Utóbbi azért is számít rendkívül költséghatékony megoldásnak, mert egyrészt olcsóbb a szállítása, másrészt biztonságosabb, hiszen a csövek keménysége az időjárástól függően módosítható.

 

Miért ideális Magyarországon?

Magyarországot földrajzi adottságai a megújuló energiák közül elsősorban a napenergia hasznosítására teszik alkalmassá, ám hazánkban eddig elsősorban a szárazföldi telepítésű egységek terjedtek el – rengeteg közintézmény, magánház és ipari épület tetején láthatunk napelemeket. Magyarországon azonban nem csak a napsütéses órák száma ideális az úszó napelemek telepítéséhez, hanem a viszonylag sok, több száz mesterséges tó is – ezek jelentős része bányató –, amelyek minden szempontból kihasználatlanok. Az úszó naperőművek telepítése azért is lehet gazdaságos megoldás, mert nem igényelnek földterületet, és egy hektárnyi vízfelszínt olcsóbban lehet megvásárolni, mint ugyanannyi szárazföldet, a panelek pedig a víz hűtő hatásának köszönhetően 5-10%-kal nagyobb hozamot biztosítanak. Ráadásul azzal, hogy eltakarják a vízfelszín egy részét, mérsékelik a tavak párolgását, ami száraz éghajlaton különösen fontos szempont, emellett pedig a víz algásodását is csökkentik, javítva ezzel a vízminőséget. Az úszó naperőművek telepítése egyelőre még gyerekcipőben jár, de a növekedés ütemét elnézve nem kizárt, hogy néhány évtizeden belül több napelemmel találkozhatunk a tavak és tengerek felszínén, mint a szárazföldön.

 

A PV Napenergia korszerű és komplex megoldásokat kínál napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében, egyedi ügyfelek és nagyvállalatok számára egyaránt. PV Napenergia – a jövő energiája most!

   

Megosztás