Background
Thumbnail
Icon

Zöld kötvényekkel a fenntartható beruházásokért

 

Zöld kötvényekkel a fenntartható beruházásokért

Az emberiség előidézte éghajlatváltozás a 21. századra eljutott arra a szintre, hogy már nem csak a jövőnket veszélyezteti, hanem a jelenünkre is egyre nagyobb hatással van. Ezért megnőtt a zöld energia – napenergia, szélenergia, geotermikus energia, vízenergia vagy biomassza – felhasználásának jelentősége. Az átállás azonban a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiára nem megy egyik napról a másikra, a nagyvállalatok számára pedig komoly kihívást jelent az ehhez szükséges források előteremtése. Ennek áthidalására jöttek létre a zöld kötvények.

   

Mi az a zöld kötvény?

A zöld kötvények kimondottan olyan beruházások finanszírozására szolgálnak, amelyeknek van valamilyen közvetlen vagy közvetett környezet- vagy éghajlatvédelmi előnye. Ezek közé tartozik például a hazánkban egyre népszerűbb napelemparkok telepítése. A zöld kötvény kibocsátása lényegében azt jelenti, hogy az adott vállalat zöld és fenntartható működését finanszírozza külső forrás bevonásával. Sokáig a kibocsátók és a befektetők számára is kockázatot jelentett a sztenderdek hiánya, a beruházások egységes „zöld” besorolására. 2014-ben azonban az ICMA (International Capital Market Association – Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség) lefektette a Zöld Kötvények Elveit (Green Bond Principles), és ez nagyban hozzájárult a zöld címkével rendelkező kötvények népszerűségének növekedéséhez. Az elmúlt években érezhetően fellendült a zöld kötvények piaca, és hazánkban is egyre több vállalat fontolgatja a kibocsátást.

 

Miért érdemes zöld kötvényt vásárolni?

A zöld beruházások jellemzően hosszú távon térülnek meg. Egy megújuló energetikai beruházás megtérülési ideje általában 10 és 20 év között van Magyarországon. Akadnak, akik ilyen hosszú távra is szívesen fektetnek be, de többség ennél rövidebb időtávra szereti csak lekötni a pénzét. A zöld kötvény hozama nem magasabb, mint egy nem zöld kötvényé, általában azonos szinten van vele. A legnagyobb előnyt az jelenti, hogy a kibocsátó ezzel nyilvánosan deklarálja, hogy az így befolyt összegekből környezetvédelmet szolgáló projekteket, eszközöket és tevékenységeket fog finanszírozni, vagyis a befektetéseket környezeti szempontból hasznos célokra fordítja, és ezt a befektetők ellenőrizni is tudják, akik azzal, hogy ilyen értékpapírokat vásárolnak, szintén jelzik elkötelezettségét a zöld pénzügyek és a fenntartható jövő mellett.

A zöld kötvények segítségével előteremtett források széles távlatokat nyitnak a nagyvállalatok előtt a napenergiai beruházások tekintetében. A PV Napenergia korszerű és komplex megoldásokat kínál a napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében. PV Napenergia – a jövő energiája most!

 

Megosztás