Az energiaközösségeké a jövő?

Az éves szaldóelszámolás fokozatos kivezetése újratervezésre késztet mindenkit, aki napelemes rendszerek telepítésére készül, ezért mind a lakosságnak, mind a napelemes szolgáltatóknak új megoldásokat kell keresniük a napenergia optimális felhasználására. Korábban írtunk már a napelemmel túltermelt energia felhasználásáról és a napelemmel termelt áram tárolásáról is. Ezúttal egy Németországban és Ausztriában már jól bejáratott rendszert mutatunk be: az energiaközösségeket, amelyekkel hamarosan hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk majd.

Közös rendszer, közös energia

Egyszerűen fogalmazva, az energiaközösség legalább két résztvevő közös energiatermelésre és energiafelhasználásra irányuló társulása. A rendszer lényege, hogy ezek a résztvevők – például egy társasház lakói – közösen építenek ki napelemes vagy más energiatermelő rendszert, az így megtermelt energiát pedig felhasználhatják, tárolhatják vagy akár értékesíthetik is. Fontos kitétel azonban, hogy az energiaközösségek célja nem lehet a haszonszerzés, vagyis tilos arra törekedni, hogy minél nagyobb arányú legyen az értékesítés. Ideális esetben az energiaközösség tagjai egyformán és demokratikusan jutnak hozzá a megtermelt energiához, ezzel környezeti, gazdasági és szociális előnyöket nyújtva egymás számára, vagyis közösen rendelkeznek az energiatermelő/fogyasztó berendezéssel, közösen lépnek fel az energiakereskedőnél és áramot is közösen vehetnek.

A német és osztrák példa

Magyarországon jelenleg még nem születtek meg az energiaközösségeket szabályozó törvények, de Németországban, illetve a szomszédos Ausztriában ez már egy működő rendszer. Egy 2017-es törvénymódosítás már megteremtette Ausztriában annak lehetőségét, hogy egy ingatlanon belül több személy közösen termeljen és használjon villamos energiát, az energiaközösségek modellje azonban ennél sokkal tovább megy. A jelenlegi jogi szabályozás már lehetővé teszi, hogy az emberek ingatlanhatárokon átívelően összefogjanak és energiát termeljenek, tároljanak, fogyasszanak és eladjanak. Németországban például az állam támogatja, ha a társasházak a saját maguk által termelt energiát fogyasztják el.

Nem a szigetszerű működés a cél

Az energiaközösségek elterjedése komoly lépést jelenthet majd az energiafüggetlenség felé, ugyanakkor ezeknek a rendszereknek nem az a célja, hogy szigetszerűen, a hálózattól függetlenül működjenek – ez nem is reális elképzelés, hiszen a napelemek télen nem tudnak annyi áramot termelni, amennyi kielégítené a lakók igényeit. Sokkal inkább az a cél, hogy növeljék a rendszer rugalmasságát, és amennyire lehet, tehermentesítsék a villamos hálózatot. Minél több társasház használja ugyanis a saját maga által termelt energiát, annál kevesebben fogyasztják a hálózatról vásárolt áramot, ezzel is csökkentve a károsanyag kibocsátást.

A PV Napenergia Kft. az egyik nyertese az „Energiaközösségek kialakítását támogató több éves program megvalósítása keretében (2021-ÉMIMA)” pályázatnak, és az elnyert támogatásból társasházak tetejére fog napelemes rendszereket telepíteni, valamint kialakítja az ehhez kapcsolódó tároló- és költségmegosztó rendszereket a 2024. július 1-i határidőig.

További híreink