Background
Thumbnail
Icon

Mi az a PPA, és milyen tényezők gátolják a bevezetését?

 

Mi az a PPA, és milyen tényezők gátolják a bevezetését?

Az energiaárak drasztikus emelkedése és az ebből fakadó energiaválság nem csupán hazánkat és az Európai Uniót érinti, hanem az egész világot. Mindeközben a villamos áram iránti igény folyamatosan növekszik, a tőzsdén szereplő nagyvállalatokra pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a kormányzatok részéről, hogy megújuló forrásból származó, zöld energiát használjanak. Ezeknek a tényezőknek az együttes hatása miatt világszerte megnőtt a kereslet az olyan napelemes konstrukciókra, mint a PPA.

   

Mi az a PPA?

A PPA az angol Power Purchase Agreement, vagyis zöldáram-vásárlási megállapodás rövidítése, amely egy hosszú távra, akár 15-20 évre szóló villamosenergia adás-vételi szerződés. Ez a megállapodás közvetlenül az zöldenergia-termelő és a vállalat között jön létre, így utóbbi tőkebefektetés nélkül juthat villamos áramhoz. A PPA célja, hogy a felek a hagyományos megállapodások révén elérhetőnél hosszabb időre rögzíthessék az árakat. Nagy előnye, hogy hozzájárul a megújuló energiatermelés fejlődéséhez, valamint a vállalatok fenntarthatósági céljai is könnyebben teljesíthetőek így, hiszen a környezettudatos működés egyre komolyabb elvárás a befektetők részéről. A PPA-k két fő típusa az on-site és az off-site konstrukció. Az első változatban a termelendő energia fogyasztójának telephelyén épül naperőmű, de nem a vállalat a beruházó, a projekt külső finanszírozásból valósul meg, a felhasználó pedig vállalja, hogy egy bizonyos áron veszi át az ott megtermelt villamos energiát. Az off-site verzió esetében nem a fogyasztási helyszínen létesül erőmű, hanem valahol máshol termel be a hálózatba, majd a villamos energia egy köztes szereplő segítségével jut el a fogyasztóhoz ennek plusz költségével együtt. Első ránézésre ez egy igazi win-win megállapodás mind a felhasználó, mind a termelő számára, a gyakorlatban azonban számos tényező gátolja a PPA-k hazai elterjedését.

 

A PPA-k hazai elterjedését gátoló legfőbb okok

Sokáig problémát jelentett, hogy a magyar vállalatok még nem elég környezettudatosak, és nem szívesen köteleződnének el hosszú távra fix áron, miközben az villamos áram ára akár csökkenhet is a piacon, a háború kitörése és a földgázárak elszállása óta azonban már a PPA-k esetlegesen magasabb ára is sokkal vonzóbb, mint a kiszámíthatatlan jövő. A másik korlátja az ilyen típusú megállapodások hazai terjedésének, hogy a villamosenergia-termelő elég jelentős finanszírozási kockázatot is vállal a PPA-k telepítésével, ezért csak a kiváló hitelminősítésű vállalatok jöhetnek szóba partnerként, ami erősen behatárolja a potenciális magyar vállalati felhasználók körét. De ez fordítva is igaz, hiszen a megbízhatóság és a hitelképesség termelői oldalon is lényeges szempont, egy nagyvállalat számára ugyanis az ellátásbiztonság kulcskérdés. Mivel kevés cég rendelkezik olyan referenciákkal és eszközparkkal, mint a PV Napenergia, viszonylag szűk a hiteles szereplők köre a piacon. Mindezek mellett szakértők szerint az adózás előtti eredmény 31 százalékát eltüntető Robin Hood adó eltörlése is nagy mértékben elősegítené a PPA-k hazai terjedését.

 

A PV Napenergia naperőművek telepítését vállalja nagyvállalatok számára. A fenntartható energiaellátás közös érdekünk. PV Napenergia – a jövő energiája most!

   

Megosztás